Apr 02 2012

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Published by at 5:45 pm under Προκηρύξεις

ΠΕΡΙ ΦΑΣΙΣΜΟΥ
Ο φασισμός ως πολιτική ιδεολογία γεννήθηκε στο διάστημα του μεσοπολέμου στην Ιταλία και μετεξελήχθηκε στην ναζιστική Γερμανία. Μεταγενέστερες εκφάνσεις αυτού του ρεύματος συνεχίζουν να υπάρχουν μέχρι σήμερα παγκοσμίως, διατηρώντας τις ίδιες θεμελιώδεις αρχές ως προς την καθαρότητα της φυλής και την άκρατη ιεραρχική οργάνωση. Απόρροια αυτών των ανυπόστατων και σιχαμένων αντιλήψεων είναι οι ξεκάθαρα ρατσιστικές τους θέσεις, που πραγματώνονται μέσα από τις εγκληματικές τακτικές. Στο στόχαστρο τους βρίσκεται οτιδήποτε, στα πλαίσια αυτού του παραλογισμού, είναι διαφορετικό γι αυτούς όσων αφορά την καταγωγή, το χρώμα του δέρματος, τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά, το φύλο, τις σεξουαλικές προτιμήσεις. Προβάλλοντας το ένθος ως υπέρτατη αξία, προτάσσουν μια ολοκληρωτική, κρατική, και άκρως εξουσιαστική μορφή συγκρότησης, που καθοδηγείται από τον ηγέτη. Τα παραδείγματα του παρελθόντος έρχονται να επιβεβαιώσουν το αυταπόδεικτο: όπου ευδοκιμούν τέτοια φαινόμενα οδηγούν σε συνθήκες κοινωνικού κανιβαλισμού με καταστροφικά αποτελέσματα (εκατομμύρια νεκροί σε στρατόπεδα συγκεντρωσης από υποσιτισμό, βασανιστήρια, θαλάμους αερίων, ιατρικά πειράματα)

ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΜΟΣ
Σε περιόδους κρίσης δημιουργείται γόνιμο έδαφος, ώστε αυτές οι αντιλήψεις να βρουν κοινωνικό έρεισμα. Η έξαρση της ανεργίας και η ένταση της εκμετάλλευσης παράγουν τέτοιες συνθήκες εξαθλίωσης, που τίθεται υπό αμφισβήτηση η δυνατότητα κοινωνικής αναπαραγωγής των καταπιεζόμενων κομματιών, ενώ παράλληλα επικρατεί αστάθεια στο κλονισμένο πολιτικό προσκήνιο. Σε ένα περιβάλλον αδιεξόδων, ανασφάλειας και με την κρατική προπαγάνδα να επικεντρώνεται στον πατριωτισμό και την εθνική συνείδηση, οι φασιστικές ομάδες θεωρούν ότι με επιτειδευμένα μισόλογα μπορούν να αυξήσουν τη δυναμική τους Στα στοιχεία αυτά άλλωστε, πάτησε και ο Χίτλερ και μέσω εκλογών κατάφερε να αναδειχθεί καγκελάριος.

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΣΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ
Το φασιστικό έκτρωμα στον ελλαδικό χώρο, στην πιο οργανωμένη του μορφή εκφράζεται από την νεοναζιστική οργάνωση, χρυσή αυγή. Στα πλαίσια της αστικής δημοκρατίας, δίνεται χώρος ώστε να διασπείρουν την εθνικιστική τους προπαγάνδα και τις ρατσιστικές τους αντιλήψεις. Όσον αφορά τη δράση τους, είναι κατεξοχήν παρακρατική, αφού συμπράττει με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και επιδίδεται στη βίαιη εκδίωξη μεταναστών. Σε περιόδους κοινωνικών κινημάτων όποτε βρέθηκαν εκεί, τάχθηκαν με την απέναντι πλευρά ενισχύοντας τις αστυνομικές δυνάμεις (συγκεκριμένα στην Πάτρα το Δεκέμβρη του ’08 βγήκαν με μαχαίρια κατά των διαδηλωτών). Οι επιθέσεις τους δεν περιορίζονται φυσικά εκεί, αλλά επεκτείνονται και σε ειμέρους εγκληματικές δράσεις εναντν συνδικαλιστών και αγωντών(απόπειρες δολοφονίας από τον Α. Ανδρουτσόπουλο-Περίανδρο, ηγετικό στέλεχος της χ.α. σε φοιτητές το ’98). Παράλληλα, πρωτοστατούν σε δολοφονικές ενέργειες κατά μεταναστών σε ρατσιστικά πογκρόμ, με αποκορύφωμα αυτά τον Μάη του ’11 με αφορμή τη δολοφονία του Μ. Καντάρη, έχοντας τις πλάτες των μπάτσων και τα αποτελέσματά του ήταν τέσσερις νεκροί μετανάστες και πολλοί μαχαιρωμένοι. Στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα επίσης παριστάνουν τους κατοίκους, ώστε να μπορούν σε μόνιμη βάση διεξάγουν τις φασιστικές τους πρακτικές. Σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν είναι παράξενο το γεγονός ότι μέλη της χρυσής αυγής είναι κατ΄ επάγγελμα δολοφόνοι, στους κύκλους της μαφίας (Χ. Ρήγας, υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής ελλάδας, συμμετείχε σε συμβόλαια θανάτου, εκτελώντας τουλάχιστον δυο άτομα).

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΜΑΣΚΑΡΕΜΕΝΗ
Στην παρούσα πολιτικό-κοινωνική συγκυρία που διανύουμε και με το προεκλογικό κλίμα που επικρατεί, κάνουν απόπειρες να προσαρμόσουν τον πολιτικό τους λόγο έτσι ώστε να αρπάξουν μερίδιο από την κρατική εξουσία. Έτσι, ανοίγουν γραφεία σε διάφορες περιοχές, όπως πρόσφατα και στην πάτρα, ώστε να αποκτήσουν σημείο αναφοράς και παρέμβασης για τις φασιστικές τους ιδέες και δράσεις. Πατούν πάνω σε ένα γενικευμένο, θολό, αντιμνημονιακό κλίμα για να επεκτείνουν το φάσμα των ψηφοφόρων τους και να εντάξουν κομμάτια της «απογοητευμένης δεξιάς» (και ακροδεξιάς). Εκμεταλλευόμενοι την γενικευμένη οργή, αποδίδουν ευθύνες για την «καταστροφή της χώρας» στους «προδότες πολιτικούς» και στους μετανάστες, ενώ καλούν τον κόσμο «να πάρει την κατάσταση σε χέρια» του και να συμπορευτεί με την χρυσή αυγή. Για στρατηγικούς λόγους, λοιπόν, προσπαθούν μέχρι και να αντλήσουν πολιτική υπεραξία από δυναμικούς ταξικούς αγώνες όπως η απεργία των χαλυβουργών (αν και στην αρχή τάχθηκαν υπέρ του Μάνεση). Όσο κι αν μετασχηματίσουν τον λόγο τους, όσο και αν φορούν ένα πιο κοινωνικό προσωπείο, είναι η ίδια εγκληματική συμμορία που ήταν πάντα. Κι αν προς στιγμήν, συγκαλύπτουν την νεοναζιστική και παρακρατική πρακτική τους, αποζητούν τις πλάτες του κόσμου για να ξαναρίξουν τις μάσκες τους και να νομιμοποιήσουν κοινωνικά την αισχρή και απάνθρωπη δράση τους.

ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ
Για την υπάρχουσα κατάσταση, αιτία δεν είναι πολιτικοί, οι οποίοι είναι απλώς έμμισθοι συνεργάτες των καπιταλιστών, ούτε βέβαια ευθύνονται οι μετανάστες. Οι κρίσεις αποτελούν εγγενές στοιχείο του καπιταλιστικού συστήματος και είναι μια ανελέητη επίθεση του κράτους και του κεφαλαίου στους εκμεταλλευόμενους. Οι ρητορείες περί εθνικής ενότητας και κοινού αγώνα των καταπιεσμένων με τα αφεντικά τους, αποβλέπει στο να συγκαλύψει την ταξική- κοινωνική ουσία της κρίσης. Οι άνθρωποι δεν γίνεται να χωρίζονται σύμφωνα με ρατσιστικές κατηγοριοποιήσεις, που είναι αποτέλεσμα εγκεφαλικής παθογένειας και ιδιοτελών συμφερόντων, οι άνθρωποι χωρίζονται ανάλογα με τη θέση του καθενός στον κοινωνικό- ταξικό πόλεμο, που σήμερα είναι πιο ορατός από ποτέ. Οι από τα κάτω, δεν πρέπει να στρέφουμε τα όπλα μας ο ένας ενάντια στον άλλον, αλλά όλοι μαζί, ντόπιοι και ξένοι ενάντια στους από πάνω. Φασιστικές αντιλήψεις και τακτικές το μόνο που κάνουν είναι να ενδυναμώνουν το καπιταλιστικό οικοδόμημα και να δείχνουν τρόπους για πιο ολοκληρωτική διακυβέρνηση.Ο κόσμος της ελευθερίας και ο κόσμος της φασιστικής εξουσίας είναι εξ ορισμού αντιμαχόμενοι. Είναι υπόθεση όλων μας να καταστρέψουμε όπως μπορούμε και με κάθε μέσο, το φασισμό από τη ρίζα του, πριν η κανιβαλιστική του υπόσταση πάρει μορφή και εδραιωθεί στην πραγματικότητα.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Πριν δυο βδομάδες, η χρυσή αυγή εγκαινίασε τα γραφεία της στην πάτρα. Λίγες μέρες μετά 150 αντιφασίστες‐τριες επιτέθηκαν σε αυτά και προκάλεσαν σημαντικές υλικές φθορές. Ακολούθησαν σχετικές αφισοκολλήσεις και μοιράσματα κειμένων, καθώς και μικροφωνική συγκέντρωση την ίδια μέρα που οι φασίστες ανοίγουν τα γραφεία τους. Η τοπική Λαϊκή συνέλευση κατοίκων έδειξε και δείχνει με πολύμορφη δράση την αποστροφή της για τους νεοναζί. Τη Δευτέρα 2 Απριλίου στις 5 πραγματοποιείται ξανά αντιφασιστική μικροφωνική συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας.

ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ
ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

σπασμένο γρανάζι, συνέλευση αναρχικών, αντιεξουσιαστών, αυτόνομων για την παρέμβαση στις σχολές

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

css.php